Elkészítés:
Első lépésként piskótát kell készíteni, legalább egy fehér és egy barna piskótát. Én mindkettőből 1-1 öt tojásos piskótát készítettem (5 tojássárgája, 5 evőkanál kristálycukor, 1 bourbon vanília vagy egy kiskanál vanília kivonat, 5 evőkanál liszt, 1 tasak sütőpor, majd óvatosan hozzákeverjük az 5 tojásfehérjét felverve. A barna piskótánál egy kanál lisztet egy kanál kakaóra cseréltem).
A megsült tésztákat egyforma méretű kis kockákra vágtam (én 2-2 db 16x16 cm-es kockát vágtam ki a piskótákból, és ezeket vágtam 8 sorra, majd minden sort szintén 8 egyforma darabra). Ezután elkészítettem a sakktorta alját, úgy, hogy váltakozva helyeztem el a fehér és a barna kockákat. Ezeket nagyon pici lekvárral tapasztottam össze.
Citrom krém: felvertem 5 dl Hulala habtejszínt, hozzáadtam 2 tasak habfixet, 2 kis pohár tejfölt, két citrom reszelt héját és levét, és kb. 8 evőkanál porcukrot.
Megkentem a piskóta kockákat krémmel, majd még két szint piskótát tettem rá. Ezután szép egyenletesre simítottam a krémet a tetején és az oldalán, majd hűtőbe tettem, amíg elkészítettem a fondant.
Fondant készítés: Vízgőz felett elkeverek 6 evőkanál vizet 1 evőkanál zselatinnal. Ha felolvadt, hozzákeverek 1 evőkanál Rama margarint és 2 evőkanál mézet. Ha ez is elolvadt, elkezdem hozzáadagolni a porcukrot, egészen addig, amíg tudom kevergetni. Ha már elég sűrű, akkor egy porcukorral megszórt tálba öntöm.
Folyamatosan adagolom hozzá a porcukrot és kézzel gyúrom addig, amíg már nem tapad, és egy gyurma szerű massza lesz.
Ehhez a tortához én két adagot készítettem, az első csak fehér fondant volt, amivel bevontam a tortát, a második adag fele fehér és fele fekete volt, amiből a sakktábla mintát és a figurákat készítettem.